tiistai 19. helmikuuta 2013

Suklaa-pähkinäkakku

SUKLAA-PÄHKINÄKAKKU

200 g keksejä, esim. digestive 
50 g voita 
200 g tummaa suklaata
1 dl sokeria
400 g maitorahkaa
3 liivatelehteä
½ dl kylmää kahvia
4 dl vispi-tai kuohukermaa
2 tl rommiaromia (laitoin vanilja-aromia n. 1 tl)
50 g hasselpähkinärouhetta

- Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperista sopivat palaset ( tai käytä reunoilla reunakalvoja). 
- Murenna keksit, sekoita murujen joukkoon sulatettu voi. Painele seos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka odottamaan jääkaappiin. 
- Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin viisi minuuttia. Lisää sen jälkeen liivatteet kuumennettuun kahviin. 
- Sekoita maitorahka ja sokeri. Sulata suklaa ja sekoita sulanut suklaa välittömästi sähkövatkaimella rahka-sokeriseokseen. Lisää seokseen myös hieman jäähtynyt liivate-kahviliuos ja rommi/vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. 
- Vaahdota kerma ja lisää se varovasti nostellen rahkaseokseen. Kaada seos keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
- Anna kakun hyytyä vuoassaan jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja poista suojapaperit. Koristele kakku esim. pähkinärouheella ja suklaakastikkeella tai sulatetulla suklaalla. Tarjoa esim. vadelmamelban kanssa. 




Tuulihatturulla


 
                                          TUULIHATTURULLA

125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
3 munaa
½ tl leivinjauhetta
2-3 rkl silputtua persiljaa

Täyte:

100 g tuorejuustoa, maustamaton
200-300 g ohuen ohutta pippurista naudanpaistia
ripaus pippuria
sinappia
paprikaa
1-2 dl kuohukermaa


Sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää vesi ja sekoita kunnes seos on tasaista ja kiehahtaa. Anna jäähtyä n. 5 minuuttia. Vatkaa seokseen yksitellen kananmunat. Lisää leivinjauhe ja persiljasilppu. Levitä seos tasaisesti leivinpaperille pellille ja paista 225 asteessa keskitasolla n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä pari minuuttia ja kumoa varovasti leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Sekoita tuorejuuston sekaan pieneksi silputtu leikkele, mausteet sekä vatkattu kerma. Levitä pohjan päälle ja kääri leivinpaperin avulla tiukalle rullalle. Anna maustua ja vetäytyä jääkaapissa leivinpaperiin ja folioon/muovipussiin käärittynä tarjoiluhetkeen saakka. 

Vinkki: onnistuu myös gluteenittomista jauhoista! Voit tehdä rullan 1-2 päivää ennen tarjoamista.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Angry bird-kakku

Meidän pikkuherra valitsi tänä vuonna synttärikakkunsa teemaksi angry birdsin ja niistä juuri mustan linnun. Kivaa, näitä hahmoja en vielä olekaan tehnyt ja näin muotokakkuna näistä saa helposti näyttävän tarjottavan. 


 

 
 Pohjana oli vaaleaa tavallista kakkupohjaa, kostukkeena mandariinisäilykkeen mehu.
Täytteenä appelsiinitäyte, eristeenä sveitsiläinen marenkikreemi ja kuorrutteena sokerimassa-marsipaaniseos (ja oli muuten huonointa massaa ikinä!!! vaikka eivät olleet lähelläkään päiväystä, olivat niin kuivakkoja, että jouduin laittamaan glyseriiniä pehmittämään niitä ja siltikin massa oli hyvin hankalasti käsiteltävää. Eli muistutuksena itselle, älä koskaan ikinä enää tilaa fun cakesin massoja!)

Appelsiinitäyte

 (n. 24 senttisen kakun kahteen väliin ohkanen kerros tai yhteen väliin paksu kerros)

2 dl kermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
½ dl vaniljakreemijauhetta
1 ½ liivatetta
lisäksi 2 prk mandariinisäilykkeitä

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää notkistettu appelsiinituorejuusto ja vaniljakreemijauhe. Lisää liotetut, sulatetut liivatteet. 

Murskaa mandariinisäilykkeet haarukalla, valuta ylimääräinen neste ja laita kakkupohjan päälle. Lisää moussea päälle.

Suklaa-marenkimuffarit, valkosuklaafudge ja pusut

Tiitiäisen synttäreitä juhlittiin tänä viikonloppuna ja halusin taas kokeilla jotain uutta ja erilaista herkkua. Kotihiiren blogissa näin maittavan näköisiä muffareita, valitsin listalle ne sekä omaa reseptivihkoani selailtuani myös valkosuklaafudgen. Pusuja ei nautittu kotona (harmi vain, ne on kyllä tosi herkkua), ne tein pikkuherran päiväkotiin synttäriherkuiksi.

Muffareiden alkuperäinen ohje on Leilalta täältä. Kotihiiri mainitsi, että itse muffinit ei olleet niin erikoisia, joten minäkin sitten jätin ne tekemättä ohjeen mukaan ja valitsin reseptiksi takuuvarman amerikan muffiniohjeen. Marengin määrä on aivan liian suuri, minä kuorrutin tuolla 12:lle sanotulla ohjeella nuo 24 muffaria ja marenkia jäi vieläkin niin paljon, että ainakin puolet oisin vielä saanut kuorrutettua. Eli marengin määrän voi kyllä reilusti puolittaa, laitankin ohjeen niin. 


                                   

  SUKLAA-MARENKIMUFFINIT

Amerikan muffinit n.12 kpl

100 g voita
2,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (minä käytän kaakaojuomajauhetta)
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
0, 5 tl suolaa
100 g suklaata

Marenki (eli tämä on jo puolitettu ohje)

3 kananmunanvalkuaista
4, 25 dl sokeria (siro-sokeria, hienokiteistä)
1 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan mehu (eli n. 0,2 dl)

Kuorrutukseen 

suklaata n. 350  g , oman maun mukaan joko tummaa tai vaaleaa (minä käytin näiden seosta)

Muffarit:

Sekoita sulatettu voi, sokeri, munat ja maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen seokseen. Rouhi suklaa ronskiksi palasiksi ja lisää taikinan joukkoon. 

Jaa taikina muffinivuokiin (amerikan muffinivuoat on mielestäni laadukkaita, rasva ei tule läpi ja pitävät muotonsa uunissa, jolloin muffinit saavat korkeutta eivätkä leviä). Paista 200 asteessa n. 20 - 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Marenki: 

Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa niitä käsivispilällä kuuman vesiastian päällä (vesi ei saa kuitenkaan kiehua, jottei valkuaiset ala kypsymään) niin kauan, kunnes marenki on ilmavaa, kiiltävää ja sokeri on sulanut (kun tunnustelet massaa, ei sormenpäiden välissä tunnu enää sokerikiteitä) ja massan lämpötila on n. 65 astetta. Nosta astia pois vesihauteesta ja vatkaa marenki loppuun koneella. Nostele marenki pursotinpussiin ja pursota jäähtyneiden muffareiden päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Kuorruta suklaaseen kastamalla.

 VALKOSUKLAAFUDGE
Ohje Pirkka-lehdestä


n. 20 palaa

1 dl vispikermaa
2 dl sokeria
1 rkl hunajaa
2 rkl voita
50 g valkosuklaata
1 tl vanilliinisokeria
1 limetin raastettu kuori

Kuumenna kerma ja siihen sekoitettu sokeri hitaasti paksupohjaisessa kattilassa. Lisää hunaja ja voi. Anna kiehua hiljalleen kuplien ilman kantta n. 15 minuuttia muutaman kerran sekoittaen, kunnes fudgeseos sakenee ja sen lämpötila kohoaa 116 asteeseen (jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit tehdä kokeen tiputtamalla muutaman pisaran kuumaa seosta kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät eivätkä hajoa ympäriinsä, seos on sopivan sakeaa).

Ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa, limetin kuori sekä vanilliinisokeri. Vatkaa fudgeseos tasaiseksi. Kaada seos astiaan, joka on vuorattu öljytyllä leivinpaperilla. Anna seoksen jäähtyä ja jähmettyä. Leikkaa öljytyllä veitsellä n. 2x2 kokoisia paloja. Fudge säilyy jääkaapissa kannella peitettynä noin kuukauden.

MANSIKKAPUSUT



3 munanvalkuaista
1 ½ dl mansikkatomusokeria
½ dl siro-sokeria

1 tl vaniljasokeria
15 marie-keksiä
200 g suklaata

Lisää valkuaisten joukkoon puolet sokereista ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on niin kovaa, että se pysyy kulhossa vaikka sen kääntää ylösalaisin. Nostele vaahto pursotinpussiin ja pursota keksien päälle keoksi. Paista 150 asteessa n. 6- 8 minuuttia kunnes vaahto kiinteytyy. 
Sulata ja jäähdytä suklaa. Kasta vaahtokeot suklaassa (suklaan kannattaa olla jossain syvässä astiassa, esim. korkeassa mukissa, jotta vaahdolla on tilaa "upota" suklaan sekaan). Laita jääkaappiin kovettumaan. Parhaimmillaan pusut ovat seuraavana päivänä.

Sininen raitakortti

Laitetaas yks korttikuva väliin, omalle pikku tiitiäiselle tehty synttärikortti. 

Kirjaimet leikkasin tuollaisesta kirjainkuviokartongista ja ihan tarkoituksella leikkasin ne tuolla tavalla rouheasti, turhia mittailematta tai ääriviivoja noudatellen. Leijona on valmis puutarra, on kohollaan kortin pinnasta. Samoin nuo kukat on hiukan kohollaan.

Pirteän vihertävä kakku

Viikolla tein yhden tilauskakun, koristelusta tuli mielestäni kivan raikas ja kevättä enteilevä. Kuvassa ei niin paljoa näy, mutta koristelun alla oli vihreää sukaattia ripoteltuna, se antoi ihanaa keveyttä suloisella hempeällä värityksellään. 

Pohjana oli perus vaalea kakkupohja, kostutuksena vaniljamaito ja täytteinä mansikka- sekä sitruunamousset. Kuorrutuksena vispikerma.  Hyvää oli kuulemma ollut!




Jouluiset pípari-kinuskimacaronit

  Ystäväni pyysi minua opettamaan macaron-leivosten tekoa hänelle ja täytteitä miettiessämme kysyi lempitäytettäni. En osannut sitä silloin ...